همه چیز درباره دورکاری: تعریف، انواع و مزایای آن | قسمت اول

جدول محتوا

با پیشرفت تکنولوژی، به‌خصوص اینترنت و ابزارهای ارتباطی، مدل‌های کاری هم تغییر کردند. امروز بسیاری از شرکت‌ها به دورکاری روی آوردند و مزایای این شیوه به‌خصوص از وقتی کرونا همه‌چیز را تحت تأثیر قرار داد، بیشتر نمایان شد.

حالا ممکنه بپرسی پتانسیل‌های نهفته دورکاری چیه؟ چه مزایای دیگه‌ای داره که شاید حتی خودت یا مدیرانی که کارمندان دورکار دارند، ازش بی‌خبر باشین؟ برای پاسخ به این سوال‌ها، اول باید بفهمیم دورکاری دقیقاً چیه. با ما همراه باش تا در نهایت با یکی از مهم‌ترین مدل‌های مدیریت فضای کسب‌وکار آشنا بشیم.

 تعریف کامل دورکاری

خیلی وقت‌ها حتی اگر دورکار باشی، ممکنه مفهوم دقیق دورکاری رو درک نکرده باشی و فکر کنی فقط به فریلنسری مربوط می‌شه. برای اینکه بهتر جایگاه خودتو یا کارمندان دورکار رو بشناسی، لازمه بدونی که تو علم کسب‌وکار این مفهوم چطور تعریف می‌شه.

طبق تعریفی که وب‌سایت Techtarget داره، دورکاری یا Telecommuting مدلی از مدیریت محیط کسب‌وکار است که در آن کارمندان از راه دور و با استفاده از ابزارهای ارتباطی و پیام‌رسانی وظایف خودشون رو انجام میدن. محل کار در این مدل می‌تونه هر جایی به جز محل رسمی شرکت باشه.

ابزارهای ارتباطی که در دورکاری استفاده می‌شن شامل ایمیل، تلفن، اپلیکیشن‌های پیام‌رسان، برگزاری جلسات آنلاین و ابزارهای همکاری مثل ترلو هستن. بعضی از شرکت‌ها حتی ابزارهای مخصوص به خودشان رو هم برای ارتباط با کارمندان دورکار طراحی می‌کنن. حالا با پیشرفت‌هایی مثل هوش مصنوعی و متاورس، ارتباطات کاری به‌واقعی‌تر شدن نزدیک‌تر شده.

دورکاری به‌خصوص برای افرادی که با مهارت‌های نرم یا دانش کار می‌کنن، خیلی مناسبه. مشاغلی که نیاز به فعالیت‌های فیزیکی یا ارتباط چهره‌به‌چهره دارن، نمی‌تونن به‌خوبی با مدل دورکاری پیش برن.

انواع دورکاری

بررسی انواع دورکاری

شاید فکر کنی دورکاری فقط یه نوع بیشتر نداره، اما اینجور نیست. دورکاری خودش به چند نوع تقسیم میشه که در ادامه به هر کدوم اشاره می‌کنم.

 دورکاری تمام‌وقت

شاید بپرسی دورکاری تمام‌وقت یعنی چی؟ کارمندان دورکار تمام‌وقت در واقع همون کارمندان معمولی یک شرکت هستن، با این تفاوت که کارشون رو از راه دور انجام می‌دن. اونها هم مثل کارمندان حضوری باید در ساعت مشخصی کارشون رو شروع و تموم کنن. این حضوروغیاب می‌تونه به شکل‌های مختلف کنترل بشه. گاهی هم ممکنه به حضور در دفتر نیاز داشته باشن. شرکت‌ها به کارمندان رسمی دورکارشون اصطلاحاً ریموت می‌گن.

 دورکاری پاره‌وقت

بیشتر افراد وقتی به دورکاری فکر می‌کنن، به نوع پاره‌وقت اون اشاره دارن. تو این مدل، کارمند می‌تونه ساعات کارش انعطاف‌پذیر باشه. با این حال، مثل هر کار پاره‌وقت دیگه باید هر روز وظایفی رو انجام بده. این وظایف معمولاً طی مدت کم‌تر از هشت ساعت انجام می‌شن و نیازی به حضور در دفتر ندارن.

 دورکاری فریلنسری

مدل دیگه دورکاری که بهترین نوع هم می‌شه بهش لقب داد، فریلنسریه. یک فریلنسر پروژه‌ای رو قبول می‌کنه و اون رو تو یه مدت مشخص به پایان می‌رسونه. برخلاف دو مدل قبلی، شرکت‌ها هیچ تعهدی برای پرداخت مزایای کارمندی به این افراد ندارن، فقط قراردادی بین دو طرف بسته میشه. فریلنسرها در واقع کارفرمای خودشون هستن و میشه گفت یک شرکت کوچک یک‌نفره به حساب میان.

دورکاری مزایا داره؟

حالا که با انواع دورکاری آشنا شدیم، بهتره ببینیم چه مزایای داره. فریلنسری که خیلی مزیت داره و قبلا هم بررسی کردیم. اینجا بهتره اشاره کنیم که دوکاری برای مدیران په فوایدی داره. حضور تو در محل کار برای کارفرما هزینه‌هایی به همراه داره. از کامپیوتر و میز و صندلی تا انرژی و فضای دفتر، همه اینا هزینه‌سازن. وقتی که کارمندان دورکار باشن (یا همون ریموت کار کنن)، این هزینه‌ها به‌شدت کاهش پیدا می‌کنه. مدیران می‌تونن فضای دفتر رو کوچیک‌تر کنن، تجهیزات کمتری بخرن و یا هزینه‌های نگهداری و نظافت رو هم کم کنن.

این کاهش هزینه‌ها به مدیران این امکان رو می‌ده که منابع رو صرف زیرساخت‌ها و توسعه خودشون کنن. مثلاً می‌تونن وب‌سایتشون رو بهبود ببخشن، برای تبلیغات و بازاریابی بیشتر بودجه بذارند یا حتی با برگزاری کلاس‌های آنلاین، خودشون و تو رو بهتر آموزش بدن.

در قسمت بعد می‌خوایم درباره‌ی مزایای دورکاری برای تو بیشتر بگیم. این فرهنگ کاری چطور می‌تونه به بهره‌وری‌ت تاثیر مثبت بذاره. وقتی که تو دورکاری، سرعت انجام پروژه‌ها معمولاً افزایش پیدا می‌کنه، البته به شرطی که زیرساخت‌های مناسب وجود داشته باشه و تو هم متعهد به کار باشی. بهره‌وری بالاتر یعنی کاهش هزینه‌های شرکت، افزایش تولید یا خدمات و در نهایت کسب درآمد بیشتر. تو قسمت دوم بیشتر درباره این مزایا حرف بزنیم.

سخن پایانی

دورکاری فقط یک نوع نیست و انواع مختلفی داره که اینجا با اون موارد آشنا شدیم. فریلنسری بهترین نوع دورکاری می‌تونه ‌‌ باشه. البته موارد دیگه هم جذاب و کاردیه. تو قسمت بعدی مقاله بیشتر درباره مزیت‌ دورکاری صحبت خواهیم کرد

جدیدترین نوشته‌ها
یادگیری فریلنسری
یادگیری یودمی
نوشته‌های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

0 نظر